20 Eyl 2013

Don


Yapımı : 2006 - Hindistan
Tür : Aksiyon ,  Suç
Süre: 171 Dak.
Yönetmen : Farhan Akhtar
Oyuncular : Shahrukh Khan ,  Kareena Kapoor ,  Priyanka Chopra ,  Boman Irani ,  Tanay Chheda
Senaryo : Farhan Akhtar ,  Javed Akhtar
Yapımcı : Farhan Akhtar ,  Ritesh Sidhwani  

Aslında bu filmi izlemeye başladığımdaki planım ikincisini de izleyip beraber tanıtmaktı ama bi filmi izlemem artık haftaları aldığı için ilk filmi unuturum diye taze taze kayıtlara geçsin dedim. Film belki de uzun zaman sonra izlediğim en sağlam filmlerden biri. Kaliteli bir aksiyon, kaliteli bir senaryo, kaliteli bir kurgu, oyuncular, çekimler... Ve nihayetinde kaliteli bir film.

İlk olarak Farhan Akhtar'dan başlayayım. Açıkçası Farhan Akhtar ismi benim hint filmi seçimlerimde pek olumlu bir referans teşkil etmiyor. Dil Chahta Hai ve Lakshya gibi filmlerden sonra bu ismin çektiği başka bir filmi hevesle izlememi kimse beklemesindi elbette. Ancak bu film öneri olarak geldi. Belki daha önce bakmıştım ve belki de Farhan Akhtar'dan dolayı indirmeye değer bulmamıştım ama unutmuşsam demek ki öneri geldi diye nedir ne değildir diye bakmadan indirdim ve keyifle izledim. Filmi bitirdiğimde içimden geçen şey keşke büyük bir televizyonda iyi bir ses sistemiyle izleyebilseydim fikriydi. Ahh keşke...

Senaryo ve kurguya gelirsek ikisi de temelde oldukça sağlam. İlk başlarda "ulan yine Shah Rukh Khan ve yine ikiz karakterler..." diye içimden geçirsem de bu herif her seferinde kafamdaki o algıyı yıkmış oluyor film sonunda. Çünkü bilinçaltında; eğer bir senaryoda iki tane birbirine benzeyen karakter varsa yanlış anlaşılmalar silsilesi/komedisi gelir ve olaylar gelişir klişesi var. Shah Rukh Khan çift karakter oynadığı her filmde benim kafamdaki bu klişeyi yerle yeksan ediyor.

İşin aksiyon boyutuna gelirsek boş sahne neredeyse yok gibi. Sahneler sağlam bi şekilde doldurulmuş ve bir çok hint filminde olan adamların uçtuğu kavga sahneleri bu filmde yok. Daha gerçekçi olması da daha ciddi ve oturaklı bir film yapmış kendisini. Mekan ve sahne çeşitliliği bolluğunuysa ayrıca belirterek geçeyim.

Kadro ise her zaman bir arada görmemizin neredeyse imkansız olduğu bir kadro. Yan rollerde bile çok büyük oyuncular var. Arjun Rampal'dan tutun Boman Irani'ye, Kareena Kapoor'dan tutun Om Puriye kadar... Hele Boman Irani'yi 3 idiots'daki Müdür/Dekan/Rektör, her neyse, rolünden sonra böyle karizmatik bi rolde görmek oldukça şaşırttı. Hindistan'da harbi çok hakikatli çok büyük oyuncular var. Shah Rukh Khan'a burda bi daha değinmeden geçemeyeceğim. Bütün gelip geçecek oyuncular bi tarafa kendisi bi tarafadır. Kanımca da bir Raj Kapoor kadar kendisinden bahsedilecektir yıllar sonra. Ahan da buraya yazıyorum (gerçek manada). Priyanka Chopra'ya da ayrıca sevgiler. Hindistan'da dünya güzeli/Türkiye'de dünya güzeli diye caps canlandırın gözünüzde işte. 

Açıkçası bu filmden sonra ikinci filme dair beklentim de arttı. Gerçi devam filmleri hayal kırıklığı olur ancak bunun 3.sü de çekilmiş demek ki var bi hikmet.

Haa bi de konudan bağımsız olarak tanıtımlarla alakalı "Uzun ama güzel film işte izleyin" tadında yazdığım söyleniyor. Onlara burdan cevap vermek istiyorum. "Biz de aksini iddia etmiyoruz.:D"

sevgiler.

8 yorum:

  1. Kısa bi bilgi vereyim; Don ilk 1978'de çekilmiş. Başrolünde Amitabh Bachchan var. Klipleri felan var youtube'de açıp izleyebilir merak eden. Oda fena değil o zamanın şartlarına göre.
    Bu arada filmi izlemene, yazmana çok sevindim. Eminim 2. filmi de severek izleyeceksin hiç tereddüt etme vaktin varsa hemen izle, arka arkaya izleyince ayrı bi tat veriyo çünkü.

    Birde Don3 henüz çekilmedi. 2014-2015 arası çekeceklermiş. (Priyanka Chopra'yla ilgili düşüncelerine katılmıyorum, hemde hiç)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O eski posteri imdb'de gördüm önerilerde ufak olarak ama yok yav o değildir deyip hiç bakmadım bile. 2. filmi de en kısa sürede izleyeceğim lakin o kadar zamanım gerçekten yok. bi filmi bile 1-2 haftada izleyebilirsem iyi bu ara. hep parça parça izliyorum. dizi gibi. priyanka chopra'ya gelince barfi'yle rüştünü kanıtlamıştır bence. hiç bok atmayalım. lütfen.

      Sil
  2. Yav zaten bi Barfi'de iyi bu kadın. Ben onun haricinde öyle ahım şahım bi performansını görmedim, izlemedim. Hele Don'daki halleri uyuz etti beni. Boş boş bakıyo. Mimik desen yok, dans desen yok. Ama bi havalarda ablamız hep. Sadece güzellikle olmuyo bu işler kusura bakmayacan artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haklı olabilirsin. Yani bana iyi oyuncuyu sorsalar Shah Rukh Khan derim düşünmeden. Bu kadın o kadar iyi bi oyuncu mu? Elbette değil. Sadece piyasa içinde iyi olarak niteliyorum yani. Sırıtmıyor. Gözüme batmıyor. Bir Rani Mukherjee, bir Aishwarya Rai elbetteki değil ama güzel işlerde yer alıyor. Bir Kareena Kapoor kadar sırıtan bir oyunculuğunun olduğunu da düşünmüyorum. O kıstasta iyi yani. Kusura bakmak ne haddime.

      Sil
  3. Bende priyanka'nın oyunculuğunu sevmem Nehar haklı :)

    | Mutena

    YanıtlaSil
  4. ya ben bu filmi nereden daha kaliteli indirebilirim acaba. 2.sini indirdim ama bunu indiremedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk filmi ben de çok kaliteli izlememiştim yanlış hatırlamıyorsam.

      Sil
    2. he he he buldum sonunda çok kaliteli değil ama ilk indirdiğimden kaliteli.

      Sil

Popüler Yayınlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...