16 Şub 2015

P.K. - Peekay

Yapımı : 2014 - Hindistan 
Tür : Dram, Komedi 
Süre: 152 Dak. 
Yönetmen : Rajkumar Hirani 
Oyuncular : Aamir Khan, Ranbir Kapoor, Anushka Sharma, Boman Irani, Sanjay Dutt 
Senaryo : Rajkumar Hirani , Abhijit Joshi 
Yapımcı : Aamir Khan , Rajkumar Hirani

Bu filmi izlemek ve yazmak için çok çok geciktiğimin farkındayım.  Ancak ülkemizde özellikle Hint sineması izlemeyen insanların bile bana PK'i kesin izlemiş olduğumu düşünerek "Sence nasıl filmdi hacı?" diye sorup cevap alamamalarının elbette ki geçerli bir sebebi var; yarim. Kendisi de özellikle pek Hint filmi aşığı olmasa da tarafımdan zorlanarak bir süre izlemişliği var. Ancak bir süre sonra bıraktı ve aylar sonra bana "PK'i izleme, beraber izleriz" dedi. Film uzun bir süre makinemde beklese de izlemedim, gel gelelim bir araya gelip izleme imkanımız da ancak birkaç gün önceye nasip oldu.



PK'i dediğim gibi çok alakasız insanlar sordu bana. Mesela Bollywood'la zerre ilişkisi olmayan amcamın oğlu... Ve bu dönüşler hep olumluydu. Bu olumlu dönüşler de elbette ki bana bi Allah Allah dedirtti. Ancak ben yine de çok büyük beklentilere girerek izlemedim çünkü az çok neyle karşılacağımı biliyordum. Karşılaştığım şey de tahmin ettiğimden çok uzak değildi. Aamir Khan sevenleri biraz kızdırabilirim ama bahsedeceğim olumsuz yönler onunla birebir alakalı değil. Onu önceden söyleyeyim. Daha fazla uzatmadan da filme geçeyim.

Filme ilk göz attığımızda 3 Idiots ekibinin tekrar bir araya geldiğini görüyoruz ve bu beklentilerin en büyüğünü oluşturan etmen. 3 Idiots benim ve tahmin ediyorum birçok insanın Hint filmi izleme sebebidir. Fakat ben 3 Idiots'u izledikten sonra önce teknik ekipten, senaristlerden, oyunculardan yürüyerek çok film izledim ve çok hayal kırıklığına uğradığım oldu. Çünkü Bollywood'da genellikle işler öyle yürümüyor. Yönetmeni referans alarak takip edebileceğiniz filmlerin yönetmenleri çok az sayıdadır Bollywood'da. Ben genelde şarkıları referans alırım. Şarkılar iyiyse Hindistan sinemasını seven adam film ne kadar kötü olsa da memnun ayrılır. Ama konunun başına dönecek olursam; teknik ekibin 3 Idiots ekibi olması beni bu yüzden pek heyecanlandırmadı diyebilirim. Tecrübe konuşuyor karşim. Daha filmden bahsetmeye başlamadım. Hemen kötülüyorum sanılmasın.


İlk olarak senaryoya değinmek istiyorum. Senaryonun hikayesi bence güzel düşünülmüş. Uzaylı zilyon tane din olan Hindistan'a iner ve dinlerin insan yaşamında, kültürü büyük ölçüde şekillendirecek derecede etkili olduğu Hindistan'da yaşama adapte olmaya çalışır. Tamamen dışardan bir gözle ve mantıkla inançlarımızdaki tezatları ve olması gerekeni bize ana fikir olarak aktarır film boyunca. İşte benim canımı biraz bu son kısım sıkıyor. Aynı sosyal mesaj o kadar vurgulanıyor, o kadar üzerine gidiliyor ki kendimi acaba ben mi salağım hissiyatında buldum birçok yerde. Mesajı aldıktan sonra sahnelerin beklentimden çok uzaması ise canımı sıkan ikinci etmen oldu. En son yarim bana çekinerek, demiyim demiyim diyorum da çok uzatmıyorlar mı hayatım, diye sordu. Film belki daha kısa, sahneler daha tadında olsaydı belki de senaryo için de dolu dolu övgüler yağdırabilirdim. Ancak bana kalsa filmin nerden baksan 1 saati fazlalık.



Haa bunu önceden söylemişlerdi bana zaten ama şöyle de bir durum var; biz bu dinle ilgili konuların çok çok daha iyi eleştirildiği bir film olan OMG: Oh My God!'ı izledik ve orda gerçekten de dolu dolu övgülerden bahsettik. Belki de bu filmi ben ve OMG'yi izleyen insanların daha yavan bulması bundan olabilir. Çünkü yıllar önce çok daha iyisi yapıldı. Akshay Kumar'ı da orda çok beğenip sonraki filmlerinde çok hayal kırıklığına uğramışlığım oldu tabii. Oyuncudan da yürümemem gerektiğini orda anladım.

Oyunculuklarda ise elbetteki ilk bahsetmem gereken yine Aamir Khan. Daha önce Aamir Khan ve bu sosyal mesajlı filmlerini çok daha ağır ve mahalle karısı diliyle eleştirmiştim. Aradan yıllar geçtikçe insan duruluyor tabii. Burda kendisine, niyetine ve oyunculuğuna söyleyecek tek olumsuz lafım yok. Büyük oyuncu, büyük adam. Gerçekten iyi niyetlerle iyi işler yapmaya çalışıyor ve bu uğurda büyük paraları bizzat kendi cebinden harcıyor. Bunu zaten bir çoğumuz biliyoruz. Ancak her ne kadar niyetler ve oyunculuk çok iyi olsa da bu kadar para harcanıyorsa işin çok çok daha iyi çıkabileceği kanaatindeyim. Ben bu senaryoyu okusam senaristlerin gırtlağını biraz daha sıkardım. Daha hızlı, daha net, daha yaratıcı, daha detaylı bir iş çıkmasını isterdim. Neticede bu bir lise müsameresi değil; İŞ! Çünkü benim gözümde kusurlu olan tek şey senaryo. Oyunculuklar, çekimler, müzikler müthiş. Senaryodaki mantık hatalarının ise hangi birinden bahsedeyim? Bir tek ben farketmiş olamam herhalde?



Bu arada Aamir abimiz hakkaten iyi vücut çalışmış. Önceki filmlerinde o kadar gerçekçi gelmiyordu bana ancak bu son bir iki filmde sıkı çalıştığını gördük. Haa gel gelelim gözümüze sokulmayaydı iyiydi. Bir de nedense ben Anushka'yı ben oturtamadım filme. Başka kim olurdu onu da bilmiyorum ama oynadığı rolden de olabilir. O hikaye de çok tırt bi hikaye çünkü.

Haa bütün bu olumsuzlukları, ki bütün bu dediğin genelde senaryoyla alakalı, bir kenara bırakırsak filmi izlerken eğlendim mi eğlendim. Film izlediğim o çok kötü ve bana eaaağğ yeter dedirten filmlerin çok üstünde. Benim saydığım bu olumsuzluklar bize vaadedilenin altında olmasından kaynaklı benim canımı sıkan şeyler sadece. Onun dışında özellikle Aamir Khan'ın oyunculuğunu, ki bunun benim övgüme ihtiyacı olduğunu sanmıyorum, ve görüntüyle sanat ekibinin başarısını ayrıca taktir ettim. Bunlar için bile izlemeye değer diyebilirim. 


Ancak filmi izlemeden önce şöyle bir önerim olacak; bence önce bi OMG'yi izleyin, sonra bu filme bi bakın. Zaten din konusunda algıları açık olan adam iki filmi de rahatlıkla izleyip istifade edecektir. Kapalı adama film milm fayda etmez. Dediklerimin doğru ya da yanlışlığını bu iki filmi kıyaslayarak da ölçebilirsiniz.


Son olarak Ranbir'in sürpriz bir şekilde görünmesi de hoşumuza gitmedi değil. Keşke daha hakikatli bir rolde oynayaymış filmde. Sporiler vermek gibi oldu ama benden başka bu zamana kadar izlemeyen kaldı mıydı ki sanki?

Keyifli seyirler
sevgiler. 


17 yorum:

  1. ard arda 3 film izledim. 3u de ortalama filmlerdi. ama kotu filmler degiller. belki oyle pek tanidik oyuncular yoktu, oyle ihtisamli, renkli sahneler yoktu ama konulari guzeldi ben begendim. yine de oneregim dedim. bi goz atarsin diye... 1.Queen, 2.Vicky donor, 3.Shaadi ke side effect

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yav bana müthüş filmlerle gelin. Şu film süper nasıl izlemezsin diye gelin. Sen de hint filmi mi izlemişsin bunu nasıl izlememişsin, tiii, diye gelin. Zaten çok az film izleyebiliyorum. Ortalama filmler izleyip hep izlerken hem de yazarken zaman kaybedeceğim, siz de okurken kaybedeceksiniz. Olacak mı? Bence olmasın.

      Sil
    2. iste oyle bi film var ama sen izlemiyon ki KAL HO NAA HO

      Sil
    3. sen bilirsin haci. canin sag olsun nasil istersen. zorla degil ya sadece bi onerigdi. olmasin diyorsan olmasin. haydin saglicakla

      Sil
    4. Öyle küsmek yok ama. Lütfen. O kadar açıkladık durumu. Çok az zamanım var. Geceli gündüzlü çalışıyorum. Kalan vakti de iyi değerlendirmek istiyorum. Haksız mıyım?

      Sil
    5. yok yaaa ne kusmesi. oyle trip atar gibi yazmadim gercekden. ben de artik o kadar hint filmi izledimki artik bulamiyorum. zaten artik pek yokya oyle guzel filmler. daha dun kabhi khushi kabhie khan filmini tekrar izledim dusun artik. ne film ama artik yok oyle filmler neredeyse. neyse seni de yormayalim. iyi gunler

      Sil
  2. Ne kadar vasat bir yazı ve anlatım.

    YanıtlaSil
  3. yoksun yine ortaliklarda uzun zamandir. yine de film onermek istedim belki izlersin diye. ismini duymussundur SHAMITABH (dhanuSHAMITABHbachchan) . filmde oyunculuk cok iyi. zaten Amitabh Bachchanin oyunculugundan konusmaya gerek yok. Dhanush.un ise sadece oyunculugundan konusulur. cunki adamda karizmanin k.si, yakisikliligin y.si bile yok ki. ama izlettiriyor iste kendini. bu filmde biraz karizma yapmislar ama. dhanushun daha once 4filmini izlemisdim hepsi askla baslayip sonu bi siyasete, sosyal mesaja falan donuyodu. hani ne ara buraya geldik dedirtiyodu. ama neyseki bu film oyle degil. bu cok yazma hastaligina nerden bulastim yaa. neyse iste istersen izlersin. hadi eyvellah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yav hakkaten film izlemiyorum. Ama geçen bi film izleyesim tuttu Ek Villian'ı önerilmişti burdan biri. Bi kısmında uyudum, sonradan yazmaya üşendim, sonradan da pek şeyapmadım. Ne kadar yavan bi filmdi be. Müzikleri olsun, hikayesi olsun, oyunculukları olsun. Yav kim önerdiyse onu kınıyorum. Ama izleyeceğim zaman yorumlara bakıyorum muhakkak. Teşekkürler. Bulunsun burda.:)

      Sil
  4. Aamir Khan'a bayılıyorum. Her filmini izleyeceğim mümkün oldukça.

    YanıtlaSil
  5. Aamir Khan'a bayılıyorum. Her filmini izleyeceğim mümkün oldukça. Bunu da not aldım.

    YanıtlaSil
  6. pk'ya popülerliğinden midir nedir bir türlü başlayamadım, aamir khan filmlerinden herhangi birisi es geçilmemeli elbette. bu sırada hint film müziklerinden rahatsız olan tek ben mi varım, filmler gerçekten mükemmel ancak çok fazla muzik ve dans giriyor araya, bollywood özgü bir şey olduğunu bilsem de içim rahat etmiyor o kısımlarda. yazı için teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
  7. RockStar'ı izle derim usta, benimde en sevdiğim filmlerden birisi. Özellikle Ranbir Kapoor'un A.R. Rahman'ın performanslarına hayran kalacaksın.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili doğukan kardeş jab tak hai jaan filmi hakkında da yorum yapmanı bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yazık ki ne film izliyorum artık ne de bu bloğa yazı yazıyorum. bırakalı uzun zaman oldu. www.degekane.com alan adını aldım bundan sonra orda yazmayı düşünüyorum. hint filmi izleyemediğim için çok zor. ama zaten çok sıkışık olduğum için oraya da yazamıyorum.

      yine de ilgin için teşekkür ederim.:)

      Sil
  9. Jab tak hai jaan hakkında yorumunu bekliyorum

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...