22 Oca 2014

Satyagraha


Yapımı : 2013 - Hindistan
Tür : Dram
Yönetmen : Prakash Jha
Oyuncular :
Amitabh Bachchan, Ajay Devgan, Kareena Kapoor,  Arjun Rampal, Amrita Rao,
Senaryo : Prakash Jha, Rutvik Oza, Anjum Rajabali
Yapımcı : Prakash Jha, Siddharth Roy Kapur 


Hazır hızımı almışken bikaç tane film kaptırayım dedim. Bi tane daha film var elimde onu da izlersem tatmin olacağım. Peşi gelirse onlar da bonus olur.

Yine çok sağlam bir yapım izlemiş oldum bu filmle beraber. Prodiksiyon ve senaryo inanılmaz diyebilirim. Bi filmden ziyade resmen belgesel. Üniverste dersi gibi film diyebilirim. Filmde olaylar kıvılcımdan yangına dönüyor ve halkın hükümete karşı ayaklanması temel konu olarak işleniyor. Biliyorum ki hepimizin aklına Gezi gelecek ama bağlamak istediğim ve bağlayacağım nokta Gezi değil. Eğer bu filmi sadece Gezi'ye bağlarsak olayı çok dar açıdan ele almış oluruz. Devrimden Sonra filmi mi lan bu? 

Bu film netice olarak Hindistan'da çekildi ve burdaki ya da dünyada başka birçok olay örnek gösterilerek "Aaa adamlar aynısını çekmişler lan!" denilebilir.

Filmdeki kahramanlar elbette ki ayaklanma olan tarafta ancak senaryonu öyle güzel işlemişler ki eğer hükümet yanlısı bi insansanız "demek dünyanın her tarafında böyle bu anarşist marjinal tipler!" diyebileceğiniz gibi muhalif taraftaysanız "ulan demek ki dünyanın her yerin hükümet aynı yavşak hükümet!" de diyebilirsiniz. (Cümleler sadece örnektir. İzinsiz kullanılamaz, basılamaz, dağıtımı yapılamaz, coverlanamaz, stencil yapılamaz, gif yapılamaz.)

Kadro çok güzel. Kareena Kapoor sırıtır diye düşünüyordum ki genelde bana hep sırıtır ve batar filmlerde ama burda sırıtacak kadar büyük bi rolü yok neyse ki. Ajay Devgan'ı sevmeyenler olmuş ama bana kalsa filmi doğal yapan parçaların başında geliyor. Adamın sıfat süzme hintli ve hani mahalle kahvelerinde süper karizması olan ama o köşeyi bi türlü dönememiş adam vardır ya, aynen o. O yönüyle bir Aamir Khan, Shah Rukh ya da ne bileyim Ranbir'den, Shahid'den ayrılıyor. Fil hakika ben kendisini oldukça beğeniyorum. Amithab Bachchan da yaşlandıkça devleşiyor o kadar diyeyim.

Film için oldukça iyi bir siyasi olay canlandırması diyebilirim. Mevzuyu ve mesajı oldukça güzel yansıtmışlar. Hükümet tarafındak entrikalar, rüşvetler, sistem bozukluğu vs zaten hepimizin bildiği şeyler. Ama diğer tarafından sivil iteatsizliğe kalkışan kitlenin nasıl ince bir çizgi üstünde yürüdüğünü göstermiş oluyor. Her an bi tarafa düşülebilir ve düşüldükten sonra olay bütün amacından sapıp başka bir yöne kayabilir. Bütün o emekler ve verilen zaiyatlar boşa gidebilir. Ki genelde bu tip olaylar o şekilde sonuçlanıyor. Çok büyük kitleler, kimse kimseyi tanımıyor, herkeste müthiş gaz var, herkesin orda oluş amacı temelde aynı olsa da genel hatlarıyla farklı, iyi bir şey yapmak isterken kötü bir şeye sebep olunabilir, ya da ruhunuz duymadan hükümet tarafından kullanılabilirisiniz. Dediğim gibi o kadar ince bir çizgi o kadar ince bir çizgi ki.

Yalnız kalabalığın olduğu her yerde bizim başrollerin kalabalığa hitap etme hevesine ve orda şak diye mikrofon bulma olayını da garipsemedim değil. ehehe.

Senaryo ince işlenmiş diyorum ya; bakanın yanında "müslümaan uyuuumaa..." minvalinden bi tip bile vardı. Habire kalabalığı tezahürata davet edip mal gibi kalan.

Bir de acaba bu film Hindistan'da bir olaya istinaden mi çekilmiş? Bilen varsa beri gelsin.

Sevgiler.

2 yorum:

  1. Güzel filme benziyor. Hint filmlerini takip etmeye çalışırım ama bu filme daha önce rastlamamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satyagraha pasif direniş demek ve Gandhi'yle çok ön plana çıkmış bir kelime. Bu filmde de Gandhi'nin hayatına ithafen bir çok nokta var. Ben de biraz aradan dereden çıkarıp buldum filmi.:)

      Sil

Popüler Yayınlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...