20 Oca 2014

Bhaag Milkha Bhaag


Yapım: 2013 - Hindistan
Tür:Biyografi, Dram, Spor, Tarih
Süre: 188 Dak.
Yönetmen: Rakeysh Omprakash Mehra
Oyuncular : Sonam Kapoor ,  Farhan Akhtar ,  Rebecca Breeds ,  Prakash Raj ,  Pavan Malhotra
Senaryo: Prasoon Joshi


Böyle uzun aralar verince müthiş filmlerle geri dönüyorum. Sonra 3-5 tane kötü film izleyip tekrar uzun bi ara veriyorum. O kadar çok oldu ki artık matematiğini çıkardım. Şimdi yine can bi filmle geldim. 2 tane daha da indirdim. İnşallah onlar kötü çıkıp hevesim tekrar kırılmaz. Filmimize dönelim.

Bu blogda neden konulardan bahsetmediğimin en iyi kanıtlarından bi tanesi bu film olabilir. Oturup burda filmin konusunu yazsam o kadar basit o kadar klişe bi hikaye gibi algılanır ki kimse tenezzül edip indirmez bile. Kaldı ki bu tip hikayeler hepimizin belki ufak ya da büyük çaplı başından geçmiş, hiç olmadı muhakkak bu tip hikayeleri izleyip okumuşuzdur. Ancak sinemada işler öyle yürümüyor. Yo dostum yo.

Film bir biyografi filmi. Gerçekçiliği yönüyle zaten bizi baştan bi içine çekiyor. Milkha Singh dediğimiz abimiz 1935 doğumlu ve Hindistanın gururu bir atlet ağabeyimiz. Onun özel hayatı ve sportif başarısının yanında aynı zamanda dönem filmi ve dönemin siyasi şartlarını da ele alıyor.

Film 3 saat elbette. Hint filmlerinin bu yönünü sevdiğimi her fırsatta söylüyorum. Film üç saat ve o üç saate bütün açıları o kadar güzel aktarıyor ki zaman akarken karakteri benimseyip empati yapmakta sıkıntı çekmiyorsunuz. O yüzden hep söylediğim gibi "Hint filmleri uzun değil. Diğer filmler kısa."

Farhan Akhtar Dil Chahta Hai ve Lakshya gibi referanslarla aklımda olumsuz kalsa da önce Don sonra da Don 2'yle beni fena halde şaşırttı. Bu filmle de şaşkınlığımı katladı. Farhan Akhtar'ın film sektöründe senarist, yapımcı, oyuncu vs gibi birçok referansı olsa da son zamanlarda yaptığı işlerle rüştünü ıspatlamış ve bundan sonra yapacağı işlerle de adını Hint sinema tarihinin, belki de dünya sinema tarihinin bir köşesine yazdıracak. Demedi falan olmasın. O adını dünya sinema tarihine yazdıra dursun. Biz de arkasından böyle atıp keselim.


Filmin çekimlerini, kurgusunu, şarkılarını falan acayip beğendim. Özellikle Avusturalya'ya gidip ordaki barda Country müziği hintçe sözlerle bağlanaması acayip hoşuma gitti. Videosunu bulamadım. Onu atacaktım da sahnenin sağlam bi videosu yoktu. Şarkıyı tam dinleyebileceğini en şukela mekan olan Dhingana'dan atayım dedim. Dhingana'yı da tanıtacaktım da bi ara aslında şey kem küm.

Normalde ben bir filmi tek seferde izlemem. Ara veririm, bölerim, dizi gibi izlerim. Ama bu filmi tek seferde soluksuz izledim... diyemeyeceğim. Bölündü ama istemsizce bölündü. Bi uyuya kaldım, bi çıkmam gerekti falan ama her fırsatta ilk işim başına geçip filmi tamamlamak oldu.


Filmde bazen "aha işte klişe geliyor" diyeceğiniz noktalarda konu kaymıyor. Hepimizin izlediğimiz yüzlerce filmde olduğu gibi konu o klişeler üzerinden akmıyor. Filmin bi akışı var ve o bildiğimiz sahneler sadece ufak detaylar olarak yerini alıyor. Bu da filmden soğumamızı önlüyor elbette. Sağolsun Hindistan'lı ağabeylerimiz olayın bu kısmına çok dikkat ediyor. Onların kendi klişeleri var. Girerlerse onlara girerler.

Film bana biraz Millioner filmini hatırlatmadı değil.

İzlemenizi özellikle ve gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir film. Mümkünse iyi bir ses sistemi, yüksek çözünürlüklü bir format ve ekranla.

Sevgiler.





10 yorum:

  1. Uzun zamandır yoktun bıraktı, gitti galiba diyordum ki dönüş yapmışsın. İyide olmuş güzelde olmuş.
    Filme gelince, bu filmi çok övdüler hatta 2013'ün en iyi filmi felan seçildi. Ama işin içinde Sonam Kapoor var diye uzak durdum bide altyazı olayı sıkıntıydı. İndirsem mi kararsız kalmıştım ama bu kadar övüldüyse bişey var deyip indircem bakalım neymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok bırakıp gitmedim de hayat gailesi be azizim iş güç ekmek parası.
      Film cidden iyi. Sonam Kapoor öyle çok göz önünde değil zaten. Yan rol gibi bişey. Ben asıl Farhan Akhtar'ın böyle iyi filmler yapmasına hayret ediyorum. Herif birden açıldı. Aldı yürüyor. yazıyor, yönetiyor, oynuyor, yapımcı aynı zamanda. Ben böyle her şeyi yapan adamları sevmem ama yapabiliyor da kerata işin garibi.

      Sil
  2. Bırakmaman çokzel. İnsanın gözü film tavsiyesi alabileceği birilerini arıyor yav. Hayat gailende de başarılar diyorum, zor iş vesselam.

    Madem Farhan Akhtar'a bu kadar alıştık o zaman sana güzel diyebileceğim bir haber vereyim. 2015'de Shah Rukh Khan, Hrithik Roshan ve Farhan Akhtar'ın oynadığı Raees filmi vizyona girecek. Daha çekimler başlamadı ama imdb'ye felan işlenmiş film. Aksiyon filmi, Shah Rukh kötü adam Farhan polis rolünde olacak. E bide Hrithik'de var. İyi bişeler çıkacak gibi geliyor bana, inşaallah şaşırtmazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2015'i 2015'de konuşalım karşim. Çıkmamış filmlerle değil olan filmlerle gelin bana.:D Elimizde ne var elimizde onu söyle.

      Sil
  3. Bunları izlememişsindir diye umuyorum: Guzaarish, Umrao Jaan, Lootera, Paa, 3 (Moonu), Laaga Chunari Mein Daag.

    Yok ben hepsini izledim diyorsan birde Ram-Leela var. Ama onu izlemek için bekleyeceksin çevirisi yeni bitti, siteye yarın koyacaklar. (Chak De'ye de bi göz at yav güzel film valla. SRK için olsa bile izlenir :D )

    YanıtlaSil
  4. Laaga Chunari Mein Daag filmine daha dün göz attım. Rani Mukherjee özlemimden mütevellit muhtemelen onu izleyeceğim ama elimde bi yarım bir de hiç açılmamış temizinden iki film var. Hiç birini de izlemedim bu arada dediğin filmlerin. Ama muhakkak indirmek için bakıp vazgeçtim bazılarından. Moonu'yu da kaç kere indirdim altyazıydı bilmem neydi uyduramayınca sildim. Ama bu burda dursun ya. Böyle temiz öneri gelince iyi oluyor. Don serisini öyle izledim çok da memnun kaldım. İyi film bulana kadar canım çıkıyor artık. Kötü filmleri izleyince de hevesim kaçıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda o kadar kötü filmler izledim ki bende aynı durumdayım öneri arıyorum bi yerlerden sürekli. Hatta bi ara günde 5 kere bloğa bakıyodum güncellenmiş mi diye.

      Umrao Jaan ve Paa'yı önerirken tereddüt ettim ama yine de bi göz at sen. Özellikle Umrao Jaan'daki Aiswarya Rai'nin dans sahnelerine bak. Onları beğenirsin eminim :D
      Moonu'nun altyazısını kolay kolay bulamayacağımı bildiğim için Facebook'tan izledim bende. Tamil filmlerinin de sıkıntısı bu işte doğru düzgün altyazı olmuyo. Listeye üst sıralara ekle sen yine. Çok iyi film yav. Hatta önerdiklerim arasındaki en iyisi diyebilirim.

      Sil
    2. Umrao Jaan'ı hiç duymadım da Paa'yı indirip biraz bakıp sonra eğey bekletip silmişliğim var. Moonu'yu çok duydum. Hep aklımda ama işte bi şekilde izleyeceğim. Bu kadar methini duyduktan sonra izlemek ve yazmak lazım demek ki. Yav Tamil tarafında özellikle çok güzel filmler var da işte ah şu dil ve altyazı. Ah gidim ah.

      Sil
  5. 3 Moonu'daki yorumlarına bakarak söylüyorum, Umrao Jaan ve Laaga Chunari Mein Daag'ı izleme. Beğenmezsin boşuna vakit kaybetme :D Ram-Leela'ya bak R...Rajkumar'a bak bunlar daha eğlenceli filmler.

    YanıtlaSil
  6. Hint filmi en klişesinden en kalitelisine bir bağımlılık. 3 Hint filminden sonra 1 Avrupa ya da Kore yapımı yahut gişeli bir Holywood yapımı film izleyerek denge kurabiliyorsunuz. 3 saat ise yaz geceleri için az bile. 3 Saat süren bir DDLJ yi çekirdek eşliğinde gece yarısı 4. kez izleyebilirsiniz fakat 90 dklık bir benzer konudaki Holywood filmine eliniz gitmez. Bu film ise müslüman birinin kaybetmesini istediğim yegane filmlerden oldu. Mühim olan insanlık. Film hakkındaki yorumunuzu da keyifle okudum. Film ödüllerinden sonra bu filmi araştırıp hemen izledim. Yabancı filmler dalında dahi olsa bir akademi ödülü almasını umuyorum. Million Dolar Baby den çok daha sağlam bir film.Millioner'i akıcılık yönünden daha başarılı bulduğumu da eklemeliyim.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...